Artrita reumatoidă este cea mai frecventă afecțiune reumatică. Aproximativ 1% din populație prezintă această boală, fie că este vorba despre femei, bărbați sau copii. Debutul bolii are loc în jurul vârstei de 30-40 de ani, iar sexul feminin este cu o frecvență mai mare afectat. În lumea modernă, artrita reumatoidă este considerată, după accidentele de circulație, boala care induce cel mai mare grad de handicap locomotor. Prevenția implică o diagnosticare la timp și un tratament corect administrat. În multe țări, inclusiv SUA, pe lângă tratamentul medical prescris, în cadrul schemei de tratament se introduce cu succes terapia prin plutire.

Ce este ARTRITA?

Există peste 100 de feluri de artrită. Unele artrite, ca artrita reumatoidă și artrita psoriazică sunt cauzate de inflamație. Simptomele artritei sunt dureri articulare, inflamarea articulațiilor, rigiditate articulară, în special dimineața, mișcări limitate, înroșirea și căldura pielii în jurul articulației. Astfel, consultă medicul dacă: durerile articulare persistă mai mult de 3 zile, ai dureri articulare severe și inexplicabile, articulația afectată prezintă o inflamație semnificativă, iar pielea din jur este roșie sau caldă la atingere. Simptomele artritei pot deveni cronice și vor afecta sever calitatea vieții.

Artrita reumatoidă este o afecțiune severă care netratată duce la  o distrugere articulară ireversibilă.”

Cum poate terapia prin plutire să ajute?

Medicația și chirurgia se folosesc în tratamentul simptomelor și pentru încetinirea progresului bolii, dar nu există un remediu care să vindece artrita reumatoidă. Tratamentele alternative precum terapia prin plutire sunt extrem de benefice. Plutirea în bazinele cu soluție salină cu sare Epsom reduce durerile și sporește efectul celorlalte tehnici de management al durerii în artrită.

Există câteva studii care au demostrat că terapia prin plutire (numită și terapie prin plutire REST) este o formă de tratament cu perspective promițătoare. Pacienții suferinzi de artrită reumatoidă și osteoartrită și-au îmbunătățit calitatea vieții după sesiunile de terapie prin plutire. Chiar dacă vindecarea nu este posibilă, prin plutire, calitatea vieții a fost vizibil îmbunătățită.

Senzația de imponderabilitate în terapia prin plutire

Imediat ce intri în bazinul de plutire experimentezi senzația de imponderabilitate. Bazinul de plutire este umplut cu o soluție salină saturată din sare Epsom și apă, încălzită exact până la temperatura pielii. În bazin corpul se simte ușor și plutește fără efort. Mușchii se relaxează, articulațiile sunt eliberate de presiunea care provoacă durere și discomfort în viața cotidiană. Doar această eliberare de acțiunea gravitației este un beneficiu imens.

Bazinul de plutire este combinația perfectă a două tratamente naturale super-cunoscute pentru rigiditatea articulară: căldura și sarea Epsom. Mulți oameni care suferă de artrită știu că o compresă sau o sticlă cu apă caldă ajută în reducerea rigidității articulare specifice artritei, iar sarea Epsom este recunoscută pentru reducerea durerilor articulare.

Stresul în artrită și terapia prin plutire

Unele studii au arătat că stresul exacerbează simptomele în artrita reumatoidă, și reducerea stresului este o strategie des întâlnită în tratamentul artritei. În acest fel, integrând terapia prin plutire în schema de tratament a artritei aduce pe lângă beneficiile fizice de reducere a durerilor articulare, și beneficii psihologice ale plutirii, și anume o calitate mai bună a vieții.

Meditația în artrită și terapia prin plutire

Studiile demonstrează că meditația poate să-i ajute pe cei care suferă de artrită să suporte mai ușor durerea cronică asociată acesteia. Meditația nu face durerea să dispară, dar te poate ajuta să ai o perspectivă mentală mai bună pentru a face față durerii și stresului care vin la pachet.

Terapia prin plutire este o metodă excelentă să începi sa practici meditația. În bazinul de plutire, nu mai ești distras de mediul înconjurător și te poți afunda în starea de liniște și pace.

Plutirea în Managementul Durerii

Artrita nu este o simplă boală care se tratează doar cu o pastilă sau cu o procedură. Managementul zilnic și diversele metode de a face față durerii sunt foarte importante. Terapia prin plutire are un efect imediat de înlăturare a discomfortului fizic și a durerii, și în același timp susține efortul pe termen lung de reducere a stresului și de îmbunătățire a bunăstării mentale.

Dacă ești pregătit(ă) să încerci terapia prin plutire află mai multe despre cum să te pregătești înaintea unei sesiuni de plutire și cum decurge o sesiune de plutire. Îți oferim la prețuri speciale abonamentele pentru terapia prin plutire pentru o frecvență regulată de plutire.